Onaylı Üye Muhammed Selim Erkühük 11 Oluşturuldu: 19 Ağustos, 2020 Onaylı Üye Share Oluşturuldu: 19 Ağustos, 2020 İyi çalışmalar, Sıcaklık sensörlerinden gelen verileri ADC ile okuyup 4-20 mA çıkış veren bir sistem tasarlamam gerekiyor. Sensörleri (Termokupl,pt100,...) adc ile okuma konusunda çok sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum. 4-20 mA üretme devresinin girişine okunan ADC verisine göre PWM sinyali vermeyi düşünüyorum. Forumlarda gezinirken şöyle bir devreye denk geldim. Burada PWM sinyali alçak geçiren filtre yarıdımıyla düzeltilmiş. Ardından opamp gerilim izleyici olarak ayarlanıp opamp'ın girişine verilmiş.Bu devre 4-20 mA'de nasıl performans verir? Açıkçası çıkıştaki transistör ısıl değişimlerde sapma yapacak gibi geliyor.Yüksek akımlarda ufak oynamalar önemli değil ama senörler ile çalıştığım için sistemin hassas çalışması gerekiyor. Bu devreyi böyle bir iş için kullanmak doğru mu? 2 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
azmi 24 21 Ağustos, 2020 gönderildi Share 21 Ağustos, 2020 gönderildi Muhammed Selim Erkühük, 8/19/2020 - 5:04 PM yazdı: İyi çalışmalar, Sıcaklık sensörlerinden gelen verileri ADC ile okuyup 4-20 mA çıkış veren bir sistem tasarlamam gerekiyor. Sensörleri (Termokupl,pt100,...) adc ile okuma konusunda çok sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum. 4-20 mA üretme devresinin girişine okunan ADC verisine göre PWM sinyali vermeyi düşünüyorum. Forumlarda gezinirken şöyle bir devreye denk geldim. Burada PWM sinyali alçak geçiren filtre yarıdımıyla düzeltilmiş. Ardından opamp gerilim izleyici olarak ayarlanıp opamp'ın girişine verilmiş.Bu devre 4-20 mA'de nasıl performans verir? Açıkçası çıkıştaki transistör ısıl değişimlerde sapma yapacak gibi geliyor.Yüksek akımlarda ufak oynamalar önemli değil ama senörler ile çalıştığım için sistemin hassas çalışması gerekiyor. Bu devreyi böyle bir iş için kullanmak doğru mu? Çok darda kalırsan olabilir ama pwm ile 5 volt üretmek yerine DAC modülü olan bir işlemci kullan hem pwm İle ugraşmazsin hemde Flitre yapmana gerek kalmaz Buraya Bir Göz AT 1 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
şenol eker 50 22 Ağustos, 2020 gönderildi Share 22 Ağustos, 2020 gönderildi Böyle bir ihtiyacım olsa, öncelikle "akımla haberleşmek yerine dijital olarak haberleşmek mümkün değil mi" diye sorgularım. Bu mümkün değilse, örneğin girişleri bu şekilde olan ve değiştiremeyeceğim bir sistem varsa yapacak bir şey kalmaz. Verdiğiniz linkteki yöntem, eğer gecikme sizin için sıkıntı olmayacaksa uygun. Sensörler sıcaklık ölçeceğine göre, böyle bir gecikme sizin için sorun çıkartmayacak gibi görünüyor. Ama PWM yerine Azmi Bey'in dediği gibi DAC kullanmak, çok daha hızlı ve "güzel" göründü bana. Çünkü PWM'inizin çözünürlüğü ve bunun gerilim olarak ifadesi, DAC kadar sempatik gelmiyor bana. Mikrodenetleyici olarak ne düşündünüz? 1 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Onaylı Üye Muhammed Selim Erkühük 11 22 Ağustos, 2020 gönderildi Yazar Onaylı Üye Share 22 Ağustos, 2020 gönderildi (düzenlendi) Şenol Hocam ve Azmi Hocam ikinize de değerli yorumlarınızdan ötürü teşekkür ediyorum.Konuyu buraya açtıktan sonra biraz daha araştırma yaptım.TI'ın 4-20 mA çıkış veren bir DAC'ını buldum.Entegre Spi üzerinden haberleşiyor. Akımı hassas bir şekilde ayarlayabiliyor.Alternatif olarak, msp430'un bir versiyonunda 4-20mA çıkış vermesi için tasarlanmış SAC isimli bir birim bulunuyor. Bu birim de bu işte kullanılabilir. Benim için en uygun olan dijital haberleşme kullanan TI'ın entegresi gibi gözüküyor. Mikrodenetleleyici olarak Stm32 serisi bir mikrodenetleyici düşünüyorum. 22 Ağustos, 2020 tarihinde Muhammed Selim Erkühük tarafından düzenlendi 2 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
azmi 24 24 Ağustos, 2020 gönderildi Share 24 Ağustos, 2020 gönderildi Muhammed Selim Erkühük, 8/22/2020 - 11:24 PM yazdı: Şenol Hocam ve Azmi Hocam ikinize de değerli yorumlarınızdan ötürü teşekkür ediyorum.Konuyu buraya açtıktan sonra biraz daha araştırma yaptım.TI'ın 4-20 mA çıkış veren bir DAC'ını buldum.Entegre Spi üzerinden haberleşiyor. Akımı hassas bir şekilde ayarlayabiliyor.Alternatif olarak, msp430'un bir versiyonunda 4-20mA çıkış vermesi için tasarlanmış SAC isimli bir birim bulunuyor. Bu birim de bu işte kullanılabilir. Benim için en uygun olan dijital haberleşme kullanan TI'ın entegresi gibi gözüküyor. Mikrodenetleleyici olarak Stm32 serisi bir mikrodenetleyici düşünüyorum. Bulduğunuz Çiplerin İsimlerini yazabilir misiniz Merak ettim Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Onaylı Üye Muhammed Selim Erkühük 11 24 Ağustos, 2020 gönderildi Yazar Onaylı Üye Share 24 Ağustos, 2020 gönderildi (düzenlendi) azmi, 11 saat önce yazdı: Bulduğunuz Çiplerin İsimlerini yazabilir misiniz Merak ettim msp430g2553 entegresi bu iş için tasarlanmış SAC isimli bir birime sahip.Entegre olarakta TI'ın DAC161S997 isimli entegresi kullanılabilir. 24 Ağustos, 2020 tarihinde Muhammed Selim Erkühük tarafından düzenlendi 2 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
azmi 24 25 Ağustos, 2020 gönderildi Share 25 Ağustos, 2020 gönderildi Muhammed Selim Erkühük, 16 saat önce yazdı: msp430g2553 entegresi bu iş için tasarlanmış SAC isimli bir birime sahip.Entegre olarakta TI'ın DAC161S997 isimli entegresi kullanılabilir. msp430g2553 Bunda 4-20 ma çikartan bir donanım ben göremedim bir yanlişimiz olmasın ? 2 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
şenol eker 50 26 Ağustos, 2020 gönderildi Share 26 Ağustos, 2020 gönderildi azmi, 20 saat önce yazdı: msp430g2553 Bunda 4-20 ma çikartan bir donanım ben göremedim bir yanlişimiz olmasın ? Bilmiyordum, biraz Google yaparak buldum. Tam da bu iş için yapılmış çipler varmış. Kullanım amacı olarak "remote sensors" ve "4-20 mA" demiş. MSP430 serisinin tümünde de varmış. 4.2 bölümüne gidebilirsin doğrudan.https://www.ti.com/lit/an/slaa833a/slaa833a.pdf 1 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
şenol eker 50 26 Ağustos, 2020 gönderildi Share 26 Ağustos, 2020 gönderildi Muhammed Selim Erkühük, 8/24/2020 - 7:18 PM yazdı: msp430g2553 entegresi bu iş için tasarlanmış SAC isimli bir birime sahip.Entegre olarakta TI'ın DAC161S997 isimli entegresi kullanılabilir. Eğer yukarıda verdiğim linkteki dokümana denk gelmediyseniz, sizin de işinize yarayacaktır. 1 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Onaylı Üye Muhammed Selim Erkühük 11 26 Ağustos, 2020 gönderildi Yazar Onaylı Üye Share 26 Ağustos, 2020 gönderildi şenol eker, 49 dakika önce yazdı: Eğer yukarıda verdiğim linkteki dokümana denk gelmediyseniz, sizin de işinize yarayacaktır. Denk gelmemiştim hocam,teşekkür ederim. 2 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
azmi 24 11 Eylül, 2020 gönderildi Share 11 Eylül, 2020 gönderildi Muhammed Selim Erkühük, 8/26/2020 - 1:36 PM yazdı: Denk gelmemiştim hocam,teşekkür ederim. Muhhamed Selim kardeşim 4-20 Ma ile alakalı bir proje geldi elime benimde sanırım Tevafuk oldu Bu konuda bir tecrübe edindin ise benimle paylaşabilirmisin ? Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Onaylı Üye Muhammed Selim Erkühük 11 9 Ekim, 2020 gönderildi Yazar Onaylı Üye Share 9 Ekim, 2020 gönderildi azmi, 9/11/2020 - 9:18 PM yazdı: Muhhamed Selim kardeşim 4-20 Ma ile alakalı bir proje geldi elime benimde sanırım Tevafuk oldu Bu konuda bir tecrübe edindin ise benimle paylaşabilirmisin ? Tecrübem olmadı maalesef. 1 Alıntı İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Önerilen İletiler